Ministrul japonez de finanțe, Shunichi Suzuki, a declarat că autoritățile nu vor exclude nicio măsură pentru a face față fluctuațiilor excesive ale cursului de schimb, după ce dolarul a atins un maxim al ultimilor 34 de ani în raport cu yenul, scrie Reuters.
„Nu ne uităm doar la nivelurile (dolar/yen) în sine, cum ar fi 152 yeni sau 153 yeni (pentru un dolar), ci analizăm și contextul acestora”, a declarat Suzuki reporterilor. „Ne uităm cu un mare simț al urgenței”, a adăugat el.
Suzuki a mai spus că mișcările excesive ale monedelor nu sunt de dorit și că este important ca monedele să se miște într-o manieră stabilă, reflectând fundamentele.
Vorbind în parlament, Suzuki a declarat ulterior că, deși yenul slab are atât merite, cât și probleme, a fost întotdeauna preocupat de impactul acestuia asupra prețurilor.
Comentariile sale au fost făcute după ce yenul a slăbit peste 153 pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din 1990 încoace, în urma publicării miercuri a unor date solide privind inflația din SUA. Joi, în Asia, dolarul s-a situat la 152,90 yeni.
Participanții la piață au fost în alertă pentru orice semn de intervenție asupra yenului din partea autorităților japoneze. Japonia a intervenit ultima dată pe piața valutară în 2022, mai întâi în septembrie și din nou în octombrie, pentru a susține yenul.
Masato Kanda, diplomatul principal al Japoniei în domeniul valutar, a declarat că recentele mișcări ale yenului au fost rapide și că nu ar exclude nicio măsură.
Dar atât Suzuki, cât și Kanda au refuzat să spună dacă scăderile de peste zi ale yenului au fost considerate excesive și nu au intensificat avertismentul de a lua „măsuri decisive” împotriva scăderii puternice a yenului.